Aydın Valisi Yakup Canbolat, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur ve Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit’in açılış konuşmalarının ardından, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, ihracatçılara yönelik gerçekleştirilen faaliyetlere dair bir sunum yaptı.
Aydın’ın coğrafi konumu, tarım, turizm ve sanayi sektörlerindeki potansiyeli, vasıflı insan gücüyle hem tarım şehri olması bakımından hem de ihracatta söz sahibi olan bir il olması bakımından Ege Bölgesi ve Türkiye'nin hızla gelişen illerinden biri konumunda olduğunu belirten Aydın Valisi Yakup Canbolat, doğru politikalar ve stratejilerle Aydın ekonomisinin gerek dünya gerekse Türkiye ekonomisinde giderek önemi artan bir konuma geleceğine hiç şüphe olmadığını ifade etti.
Küresel piyasalardaki zorluklara ve ekonomik dalgalanmalara rağmen, Aydın ilinin sürdürülebilir tarım uygulamaları ve yüksek kaliteli ürünleriyle ihracat kapasitesini artırmaya devam ettiğini özellikle incir, zeytinyağı, zeytin, kestane, çam fıstığı gibi ürünlerde ihracatta önemli paya sahip olduğunu belirten Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, “2024 yılında ilimizden 1 milyar 850 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmiş olup, bu rakamların büyük bir kısmı başta Avrupa Ülkeleri olmak üzere çeşitli ülkelere yapılmıştır” dedi.
İlimizin sürdürülebilir tarım uygulamaları ve markalaşma çalışmalarıyla ürünlerinin uluslararası kalite standartlarına uygunluğunu sağlayarak önemli bir başarıya imza attığını ifade eden Çondur, Aydın Ticaret Borsası olarak Sürdürülebilir Üretim ve Döngüsel Ekonomi modellerinin benimsenmesi amacıyla hayata geçirilen “Yeşil dönüşüm il Aydınlık İşletmeler Projesi’nden bahsetti. Çondur,” Proje kapsamında, ilimizde zeytin, zeytinyağı ve incir üretimi veya ticaretiyle uğraşan firmalara yönelik eğitim ve danışmanlık faaliyetleri düzenledik. 2024 yılında gerçekleştirilen eğitimlerde, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi, Avrupa yeşil mutabakatı ve tarımsal işletmelerde yeşil dönüşüm konularında kapsamlı bilgi paylaşıldı. Eğitimin ardından, projeyi desteklemek amacıyla “incir üreticileri için sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm yol haritası” ve “zeytin/zeytinyağı üreticileri için sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm yol haritası” adlı rehberler oluşturuldu. Bu rehberler, üreticiler ve ihracatçılar için yeşil dönüşüm süreçlerini kolaylaştıracak önemli bir kaynak sunmaktadır” diye konuştu.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, “Aydın, tüm semavi dinlerde kutsal kabul edilen, cennet meyvesi olarak tanımlanan Kuru incir, kestane, zeytinyağı ve kereviz üretiminde Türkiye birincisi. Çilek, enginar, turunç, börülce, mandalina da ikinci sırada. Pamuk ve sofralık zeytinde ise üçüncü büyük üretici. Aydın’ın tarımsal anlamda Türkiye’yi besleyen şehirlerimizden biri olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Ticaret Bakanlığının açıkladığı Faaliyet illeri verilerine göre Aydın’ın ihracatının 1,8 milyar dolarla çok daha yüksek olduğunu görüyoruz. TİM verilerine göre kuru meyve sektörü yüzde 16 artışla 195 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, madencilik sektörü yüzde 7 artışla 181 milyon dolar, otomotiv endüstrisi 133 milyon dolar ihracat yaptı. Aydın’ın ihracatında öne çıkan ülkeler ise İtalya, ABD ve İspanya. Kendi sektörüm olan su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatının performansı ile ilgili de size kısaca bilgi vermek istiyorum. 2024 yılında Türkiye geneli su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı yüzde 11 artışla 3,8 milyar dolar oldu. EİB’nin payı ise yüzde 12 artışla 1,7 milyar dolar. Çipura ve levrekte Avrupa’nın en büyüğüyüz, alabalıkta Avrupa’nın ikinci büyüğüyüz. Dünya bal üretiminin ikinci büyük ülkesiyiz. Çam balında ise dünyanın en büyüğüyüz. Birliğimizin hizmet sunduğu illerde düzenlediğimiz üye buluşmaları ile üyelerimiz ile olan ilişkilerimizi geliştirmeyi, sunduğumuz hizmetler ve destekler hakkında bilgilendirmeyi amaçlamanın yanı sıra Aydın’daki ihracat camiasının beklenti ve taleplerini tespit etmeyi hedefliyoruz. EİB olarak Aydınlı iş camiasına ihracat odaklı faaliyetlerinde destek sunmayı, güçlü bir ihracat ekosistemi oluşturmayı istiyoruz.” dedi.
Konuşmaların ardından 20 yılı aşkın süredir aktif ihracat yaparak bölge ekonomisine katkı sağlayan ihracatçılara plaket takdim edilirken, toplantı sonunda Ticaret Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat Mevzuatına uyum sağlamak amacıyla hayata geçirilen 'Responsible Destek Programı' ve diğer devlet destekleri, programa katılım sağlayan iş insanlarına anlatılarak, bilgi alışverişinde bulunuldu.