Mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait ve üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımsal amaçlı sezonluk olarak kiraya verilecek.
Söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından gözler Aydın’a çevrildi. Yeni Kıroba’nın sorularını yanıtlayan Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Aydın’da böyle bir şey (2 yıl üst üste ekilmeyen tarla) yok. İç Anadolu ve Doğu Anadolu gibi kuru tarım yapılan yerlerde söz konusu olabilir. Mirasçıların anlaşamaması söz konusu ise buna benzer uygulama geçmişte de vardı. 2 yıl üst üste ekilmeme olayı Aydın’ı çok bağlamıyor. Aydın’da bu şekilde boş kalan arazi yok. Hatta ve hatta bazı yıllarda aynı tarladan 2 ürün alınması söz konusu” diye konuştu.
“KURAKLIK SÜRERSE RİSK VAR”
İç Anadolu’da bazı arazilerin nadasa bırakıldığını anımsatan Kendirlioğlu, “Tabii nadas da bir arazinin bir yıl ekilip bir yıl boş bırakılmasıdır. 2 yıl üst üste nadasa bırakma diye bir şey olmaz. Sanıyorum, bu kiralama kararı, bu durum göz önünde bulundurarak alındı. Ancak şöyle bir durum var. Bizde de tarımsal kuraklıktan dolayı önümüzdeki yıllarda su sıkıntısı çekersek buna benzer tablo Aydın’da görülebilir. Kuru tarım görülür. Boş araziler de görülebilir. Bu tamamen tarımsal kuraklıkla ilişkili bir durum” ifadelerini kullandı.
“GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK”
Kiralama meselesinden çok arazilerin 2 yıl üst üste neden boş kaldığı konusunun tartışılması gerektiğinin altını çizen Kendirlioğlu, “Esas araştırılması, üzerinde düşünülmesi gereken olay bu. İnsanlar üretimden uzaklaşıyor. Girdi maliyetleri çok yüksek. Zarar edeceğim durumda niye ekeyim? Asıl düşünülmesi gereken bu. Esas bunun araştırılması ve ona çözüm bulunması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.