TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcilisi Nilgün Olan, gıda güvenliği konusunda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Gıdadaki sorunun yalnızca taklit ve tağşişten ibaret olmadığını ifade eden Olan, etiketli ve ambalajlı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
Temsilcilik yönetim kurulu adına açıklamalarda bulunan Olan, “Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nün yaptığı denetimler sonucunda bazı firmaların ürünlerinde sağlığa tehlikeye düşürecek gıdalar ile taklit tağşiş yapılan gıdalar tespit edilmiş ve kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bu tür ürünler gıda güvenliği açısından büyük risk oluşturturken, biz tüketicilerin aldatılmasına da neden olmaktadır. Özellikle baharatlar, zeytinyağı, süt ürünleri, bal ile et ürünlerinde tağşişin yüksek olduğu, alkolsüz içecekler, çikolata ürünleri gruplarında ve bitki çayları başlığında ilaç etken maddesi kullanımına alkollü içeceklerde ürüne dışarıdan alkol katıldığı tespit edilmiştir. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciği olarak sahtekârlık yapan firmalar için verilen maddi cezaların yetersiz kaldığını belirtiyoruz. Para cezasını ödeyen firmalar tağşiş ve taklit üretimine devam ederek tüketicilerin sağlığına hiçe saymaktadırlar. Bu sahtekârlıkların önüne geçmek için denetimlerin artırılması gerektiği açıktır. Ayrıca verilen maddi cezaların yanı sıra daha ağır yaptırımlar uygulanması şarttır” görüşlerini aktardı.
“HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ”
Özellikle Aydın bölgesinde zeytinyağı, bal ve benzeri ürünlerde hilelerin daha fazla tespit edildiğini anımsatan Olan, şöyle devam etti: “Tüketicinin ucuz ürüne yönelmesi bu tür üretimlere maalesef davetiye çıkarmaktadır. Bu sahtekârlar, Coğrafi işaret almış Aydın Memecik Zeytinyağı ile markalaşmaya çalışan Aydın’ımızın adına yapılan tüm çabaları boşa çıkarmaktadır. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası bu problemin çözümü için her türlü desteğe hazırdır. Gıda ürünlerinde risk olan sadece taklit ve tağşiş değildir. Tarım ilaçlarının bilinçsizce kullanılması sonucunda tükettiğimiz gıdalarda tarım ilacı kalıntıları ayrıca mikotoksinler, ağır metaller de risk oluşturmaktadır. Bunların tespiti için de gıda mevzuatına göre analizleri yapılmalı sınır değerleri aşan gıdalar ifşa listelerinde yer almalıdır. Tek tırnaklı hayvan etinin, domuz etinin tespiti için laboratuvar gerektirmektedir. Bu yüzden beş duyumuzla bu tür sahtekârlıkları tespit etmemiz neredeyse imkânsızdır. Bu tür karışımlar ancak laboratuvar analizleri sonucunda tespit edilebilir. Dana etine tek tırnaklı hayvan eti karıştırılması hem büyük bir sahtekârlık hem de sağlık açısından ciddi bir tehdittir.”
“AMBALAJSIZ GIDA SATIN ALINMAMALI”
Pazar yerlerinde, yol üzerlerinde etiketsiz olarak satılan, üretim yeri belli olmayan ürünlerde büyük risk olduğuna işaret eden Olan, “Bu tür ürünlerde denetim, kontrol yapılamadığı için tağşiş, taklit daha fazla yapılabilmektedir. Tüketicilerin doğal, organik adı altında satılan ancak organik sertifikasyonu olmayan, üretim yeri merdiven altı olan, açıkta satılan gıda ürünleri yönelmesi çok daha tehlikelidir. Zorunlu etiket bilgilerinin yer aldığı ambalajlı ve etiketli gıdalar tercih edilmelidir. Ambalajsız gıdalar ile ambalajı yırtılmış veya bozulmuş gıdalar satın alınmamalıdır. Gıda denetimlerinin daha sık yapılması, gıda üretimi yapan tüm firmalar için gerektiği kadar gıda mühendisi bulundurulması ve böylece, üretimlerin kontrol altında, yönetmeliklere uygun şekilde yapılması zorunlu hale getirilmelidir. Gıda mühendisleri olarak bizler çalıştığımız gıda üretim yerlerinde tüketicilerin sağlığını korumak için gıda üretiminden tüketime kadar her aşamada titizlikle çalışmaktayız. Ürettiğimiz gıdaların güvenli, besleyici olmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda gıda üretim süreçlerini iyileştirerek sürdürülebilir bir geleceğe de katkıda bulunmaktayız. Gıda işletmelerini merdiven altından kurtarmak için kayıt altına alınması yeterli bir uygulama değildir. Küçük işletmelerde de gıda güvenliği koşullarını sağlayacak şekilde çalışmalar yapılmalı, Çalıştırılması Zorunlu Personel (ÇZP) zorunluluğu buralarda da uygulanmalıdır. Ayrıca Tüketicilerin Alo174 Gıda hattına gıda güvenilirliği ile ilgili her türlü ihbar, şikâyet ve bilgi alma başvuruları yapabilmektedirler” açıklamasında bulundu.