Aydın’ın Yunan işgaline uğradığı 1922 yılında işgal kuvvetleri tarafından kurşuna dizilerek şehit edilen Gözpınarlı vatandaşlar, Efeler Belediyesi ve Türk Ocakları Aydın Şubesi işbirliğiyle düzenlenen törenle anıldı.

Mahalledeki şehitlikte düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 

Ardından Efeler Belediyesi, Türk Ocakları ve Gözpınar Muhtarlığı çelenkleri, şehitlikte yer alan anıta sunuldu.

Törende konuşan Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, “Çok anlamlı bir günde buradayız. Yunan mezalimi, burada yaşanan olaylar Aydın’ın her karış toprağında yaşanmıştır. Bu toprakların kıymetini, bu cennet vatanın kıymetini daha fazla bilmemiz gerekiyor. Gençlerimize, çocuklarımıza bugünlerin önemini, yaşananları daha iyi anlatmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“ŞEHADET ŞERBETİNİ İÇMEKTEN ÇEKİNMEYİZ”

Mehmet Akif Ersoy’un “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” sözünü anımsatan Başkan Yetişkin, “Bu vesileyle bir kez daha, Kurtuluş Savaşı’nı başlatıp mezalimlere direnen, halkı örgütleyen, 1881’de Selanik’te doğan mavi gözlü Atatürk’ün ışığından asla ayrılmayacağımızı, asla ondan taviz vermeyeceğimizi, huzurlu bir vatanda yaşayacağımızı, günü geldiğinde, zamanı geldiğinde bizlerin de o şehadet şerbetini içmekten çekinmeyeceğimizi haykırmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

“DEVLETİN VARLIĞI ÇOK ÖNEMLİ”

Türk Ocakları Aydın Şube Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sürmen de bu tür anma günlerinin anıları yaşamak için bir vesile olduğunu belirterek, “Şöyle ki, bizler bugün rahat rahat hayatımızı devam ettiriyoruz. Evimizde, işimizde her türlü faaliyetlerimizi rahat rahat yerine getirebiliyorsak, bunu bu uğurda şehit olan ecdadımıza borçluyuz. Türk milleti olarak dünya kurulduğundan beri sürekli bu mücadelelerle iç içeyiz. Bu mücadeleyi verenlerin yüzü suyu hürmetine devletimiz ayakta duruyor. Bugün devleti olmayan toplumların durumunu güneyimizde, kuzeyimizde net olarak gözlemleme fırsatımız var. Örneğin Ukraynalının devleti olmadığı için Avrupa’nın yolunu tutmak zorunda kalıyor. Suriyelinin devleti olmadığı için Ege Denizi’nin serin sularında boğuluyorlar. Afganlının devleti olmadığı için bir uçağın pervanesine tutunarak hayatta kalmaya çalışıyor. O yüzden devletin varlığı çok önemli. Bu da tabii milletimizin varlığıyla ilişkili” diye konuştu.

“EMANETE SAHİP ÇIKIYORUZ”

Gözpınar Mahallesi Muhtarı Mehmet Ugan da “Şehitliğin oluşturulmasında hizmete geçenlere teşekkür ediyoruz. Bu şehitler, vatanımızın tapusudur. Bu toprakların sahiplerinin kim olduğunun belgesi bu şehitlerdir. Gözpınarlılar olarak bu emanete sahip çıkıyoruz. Çocuklarımıza, torunlarımıza kutsal miras olarak aktaracağız” sözlerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Evliya Çelebi Camisi İmamı Sait Özçakır, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitler için dua okudu.

KEŞKEK VE LOKMA İKRAM EDİLDİ

ATB, çiftçilere bereketli hasat sezonu diledi ATB, çiftçilere bereketli hasat sezonu diledi

Şehitlikteki programın ardından köy meydanında katılımcılara keşkek ve lokma ikramında bulunuldu.

Etkinliğe Aydın Büyükşehir Belediye Başkanvekili Yiğit Menderes, AYESOB Başkanı Muhammet Ali Künkcü, İYİ Parti İl Başkanı Ahmet Ertürk, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Muhabir: KIVANÇ UĞUR - YENİ KIROBA