2020 yılının Kasım ayında temeli atılan Aydın – Denizli Otoyolu’nun tamamı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun da katıldığı törenle trafiğe açıldı. 163 kilometre uzunluğundaki otoyol, iki kent arasındaki ulaşım süresini 2 saatten 55 dakikaya indirecek.

Otoyolun Aydın gişelerindeki araç kabul töreninde konuşan Bakan Uraloğlu, “Önde gelen birer sanayi, ticaret ve turizm merkezi olan Denizli ile dağlarından yağ, ovalarından bal akan Aydın için çok önemli bir anı yaşıyoruz” diyerek, “163 kilometrelik uzunluğu ve modern altyapısıyla Ege Bölgesi’nin ulaşım haritasını yeniden çizen Aydın-Denizli Otoyolu’muzun; Aydın Çevre Yolu’ndan başlayıp Kuyucak Kavşağı’nda son bulan 70 km’lik kesimini trafiğe açmanın mutluluğunu paylaşıyoruz. Bildiğiniz gibi geçen yıl otoyolun 60. km’sinde yer alan Kuyucak Kavşağı ile 140. km’sindeki Kocabaş Kavşağı arasında kalan 80 km ana gövde, 13 km bağlantı yolu olmak üzere toplam 93 km’lik kesimini hizmete sunmuştuk. Şimdi kalan 70 km’yi de tamamlayarak otoyolumuzun tamamını trafiğe açmış olduk. Otoyolumuzun tamamını 6 şeritli 140 kilometre ana yol ve 4 şeritli 23 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplamda 163 kilometre uzunluğunda inşa etti” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN KATILIMIYLA RESMİ AÇILIŞ YAPILACAK

Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılımıyla yolun resmî açılış töreninin yapılacağını duyuran Uraloğlu, şunları söyledi: “Aslında bugün, bölgemiz için yeni bir dönemin başlangıcı niteliğindedir. Çünkü Aydın ve Denizli illerimiz, kadim ticaret yollarının kesiştiği, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu arasında önemli bir köprü vazifesi gören şehirlerimizdir. Özellikle ticari ve turistik trafiğin geçiş noktası olan bölgemizin ulaşım altyapısı, daha önceleri hayata geçirilen İstanbul-İzmir Otoyolu ve İzmir-Aydın Otoyolu ile önemli ölçüde güçlendirilmişti.

Şimdi Aydın-Denizli otoyolunun tamamının trafiğe açılmasıyla bu bölgedeki ulaşım ağımızın gücüne güç katmış olduk. Otoyol güzergahımızın daha önce trafiğe açtığımız ilk etabı; Kocabaş’tan başlayıp, Pamukkale, Kumkısık, Sarayköy ve Buharkent’ten geçerek Kuyucak’a ulaşıyordu. Bugün hizmete açacağımız 2. Etap ise Kuyucak’tan başlayarak; Nazilli, Yenipazar ve Köşk ilçelerini geçerek Aydın’da sonlanıyor.”

“EKONOMİ, TURİZM VE İSTİHDAMA KATKI SAĞLAYACAK”

Otoyol sayesinde Aydın ve Denizli arasında bir buçuk ila 2 saat süren yolculuk süresinin 55 dakikaya indiğini anımsatan Uraloğlu, “Artık Ege Bölgesi’nin en önemli ihracat merkezi konumundaki İzmir Limanı’na Denizli üzerinden sanayi ve tarım ürünlerini çok daha kısa sürede nakledebileceğiz. Özellikle yaz aylarında turizme bağlı olarak artan yolculuk taleplerinin olduğu Pamukkale, Efes, Didim, Kuşadası gibi önemli turizm merkezlerimize de ulaşımı daha konforlu bir hale getirmiş olduk. Artık bölgeyi ziyaret edecek ve konaklayacak yerli ve yabancı turistlerimize çok daha rahat bir seyahat imkanı sağlamış olacağız. Ayrıca daha kısa sürede daha fazla noktaya ulaşabilme imkanı, turistlerin bölgede daha fazla zaman geçirmelerine ve farklı destinasyonları keşfetmelerine de imkan tanıyacak. Turizm çeşitliliğini artırarak bölgenin ekonomisine katkı sağlayacak. Bölgeye yapılan yatırımların artmasına ve yeni turizm tesislerinin açılmasına da öncülük ederek yeni istihdam imkanlarını da arttıracak” diye konuştu.

“YILDA 5,3 MİLYAR LİRA TASARRUF EDİLECEK”

Bozdoğan’a yeni kaymakam Bozdoğan’a yeni kaymakam

Otoyolun bölge ekonomisine can suyu olacağına işaret eden Uraloğlu, “Otoyolumuzla zamandan 4,5 milyar lira, akaryakıttan ise 800 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 5,3 milyar lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 61 bin ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız. Tekrar hayırlı uğurlu olsun. Aydın-Denizli Otoyolu projemiz gibi Türkiye’yi geleceğe taşıyan nice dev ulaştırma yatırımı kamu-özel işbirliği modeli ile hayata geçti. Kamu-Özel İşbirliği bir yapım modeli olduğu kadar aynı zamanda bir finansman modelidir. Yüksek maddi kaynak ihtiyacı duyulan projelerin gerçekleşmesinde, kamu kaynağı kullanılmadan özel sektör imkânları ve finansmanıyla yatırımların çok daha kısa sürede gerçekleşmesini sağlıyoruz. Örneğin Aydın Denizli Otoyolumuzun temelini 2020 yılı sonlarında atmıştık. Yaklaşık 4 yıl içerisinde yolumuzu tamamlayarak trafiğe açtık. Eğer bu model ile yapımını gerçekleştirmeseydik çok daha uzun bir yapım süresinden bahsediyor olacaktık. 7 ile 20 yıl arasında tamamlanan projeleri kamu özel işbirliği modeli ile 5 yıldan daha kısa sürelerde tamamlıyoruz” sözlerine yer verdi.

MUTLULUĞUNU PAYLAŞTI

Otoyolun hizmete geçmesinde emeği geçen tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür eden Uraloğlu, “Bu proje benim için bir evladın büyütülüp düğününün yapılması gibi. Niye? Bölge müdürlüğüm zamanından başlayarak projesinden, arazi tespiti ve sondajlarına kadar, genel müdürlüğüm döneminde bu işin ihalesinden ve yapımına kadar çok gayret ettim. Şimdi de Rabbim bu görevde bu projeyi açmayı nasip etti. Bu mutluluğu da sizlerle paylaşmak istiyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

Uraloğlu, basın açıklamasının ardından otoyolda ilk sürüş için Togg marka otomobilin direksiyonuna geçti.

AYDIN VE DENİZLİ PROTOKOLÜ ORADAYDI

Törene Aydın Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, AK Parti MKYK Üyesi Umut Tuncer, AK Parti Aydın İl Başkanı Gökhan Ökten, önceki dönem AK Parti milletvekilleri Rıza Posacı, Bekir Kuvvet Erim ve Ali Gültekin Kılınç, İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya, Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol ve Karpuzlu Belediye Başkanı Hilmi Dönmez’in de arasında bulunduğu çok sayıda protokol mensubu katıldı.

Muhabir: KIVANÇ UĞUR - YENİ KIROBA