Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun başkanlığında gerçekleşen Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Eylül ayı toplantısında, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ertuğrul Yamen, 1 Eylül’de yürürlüğe giren Aydın Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği hakkında Meclis’i bilgilendirdi.

1 EYLÜL İTİBARIYLA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Şiddetli rüzgar sahili dağıttı Şiddetli rüzgar sahili dağıttı

Yönetmeliğin 1 Eylül tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak Aydın il sınırlarını kapsayacak şekilde yürürlüğe girdiğini aktaran Yamen, ilçe belediyelerinin imar müdürlükleriyle, meslek kuruluşlarıyla ve diğer paydaşlarla birçok kez toplantı yapıp, onların görüş ve katkılarının alındığını dile getirdi.

Söz alan AK Parti’li Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ramazan Subaşı, “Konut olan alanlarda bir sıkıntı yok da iş yeri olup da konut olarak devam eden alanlarda çok büyük sıkıntı var. Dört metre dükkân yapan kişi, üzerine bir dört metre konut yüksekliği yapacak. Buna nasıl bir çözüm bulunacak?” diye sordu.

“BAKANLIĞIN GÖRÜŞ VERMESİ GEREKLİ”

Subaşı’nın sorusunu yanıtlayan Yamen, konut artı imar planlı yerlerde yeni yönetmeliğin uygulanacağını bildirdi. Yönetmelikte bu konuya ilişkin düzenlemenin, geçen yıl şubat ayında yaşanan deprem felaketinden sonra ‘yumuşak kat’, ‘zayıf kat’ meselesi ile ilgili çeşitli meslek odaları ve konunun uzmanları ile yaptıkları görüşmeler sonucunda ortaya çıktığını kaydeden Yamen, yumuşak kat çıkarılmaması gerektiğini söyledi. Yamen, büyük deprem felaketlerinde giriş katında ticaret olan ve kat yüksekliği belli bir standartta olmayan yapıların genellikle büyük hasar aldığını ifade ederek, mevcutta ruhsat aşamasında olan yapılarla ilgili ise bakanlığın bir görüş vermesi gerektiğini dile getirdi.

“MİMAR SİNAN’I DOLAŞTIM, YAPAN NEREDEYSE YOK”

Toplantıyı yöneten Başkan Çerçioğlu ise Mimarlar Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası ile yaptıkları toplantılarda ve deprem bölgesine baktıklarında çökmelerin yüzde 90’ının yumuşak katlı binalarda gerçekleştiğini kaydederek, şöyle konuştu:

“Özellikle Mimar Sinan Mahallesi’nde yumuşak kat dediğimiz birinci katlarda biz istedik. Bununla ilgili meclisten de karar çıkarmıştık, mutlaka yan taraflarının örülmesini, perde betonlarının yapılmasını söylemiştik. Bu konuda da yazılar gitti. Fakat herhâlde yapan hiç olmadı. Yüzde 1’i falan yaptı. Geçen gün ben Mimar Sinan’daydım. Yapan yok yani. Dolaştım, bir daha aklıma geldi. Tekrar yazıları çıkaralım.” 

Muhabir: KIVANÇ UĞUR - YENİKIROBA