Aydın’ın başlıca tarım ürünlerinden sofralık zeytinde hasat mevsimi yaklaşırken zeytin üreticisi fiyatlardan şikayetçi. Ortalama 30 lira fiyat biçilen sofralık zeytinde fiyat maliyetin altında kalırken bazı ziraat odası başkanları çiftçiye zeytini yağlığa bırakma çağrısında bulunuyor. CHP Aydın milletvekili Süleyman Bülbül iki yıl ekilmeyen arazilerin devlet tarafından kiraya verilmesi kararı ve zeytin fiyatları üzerinden Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerini eleştirdi.

KİRALAMA KARARINI ELEŞTİRDİ

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bülbül “Çiftçi ekemiyor. Tarım girdileri, ilaçtan tutun, mazottan, gübreye kadar arttı. Tarım Bakanı çıktı açıkladı. ‘2 yıl ekmeyen çiftçinin toprağına el konacak, kiraya verilecek.’ Anayasa’nın mülkiyet hakkı ihlalidir bu. Çiftçiye sen, tarım kanunu 21. madde gereği, destekleme primi olarak Gayrisafi Millî Hasıla’nın en az yüzde 1’ini vermiyorsun, mazota, ilaca, gübreye, yüzde 100’ün üzerinde zam yapıyorsun, ondan sonra da çıkıyorsun ‘Sen burayı ekemiyorsun, ver onu ben kiralayacağım’ diyorsun” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİYE ZEYTİNİ TOPLAMA DİYORLAR”

Altı şubat depremlerinde yaşamını yitiren Kuşadalı Müzeyyen’in adı parkta yaşayacak Altı şubat depremlerinde yaşamını yitiren Kuşadalı Müzeyyen’in adı parkta yaşayacak

CHP’li Bülbül açıklamasının devamında “Karacasu’dan, Kuyucak’tan, Bozdoğan’dan vatandaş beni arıyor. Zeytinin ortalaması 30 lira. Yazık bu insanlara. Geçen sene 750 liraydı gündelikçi zeytin işçisinin aldığı para, şimdi 200 lira. Girdiler artmış. Bu kadar girdi artışına rağmen, işçilik fiyatlarının artışına rağmen siz zeytini geçen yılın rakamının altında 30 lira diyorsanız, bu ‘bat’ demek anlamına geliyor. ‘Ağaçta zeytini bırak’ anlamına geliyor. İlginçtir, şu anda Yunanistan’da, İtalya’da, Fransa’da zeytinin az olduğu dönem. Şu anda zeytinlerimiz fışkırıyor ağaçlardan. Bu çiftçiye bu reva görülür mü? Pamukçuya sen pamuk ekme, zeytinciye sen zeytin üretme diyor. Böyle plansız bir ekonomi, çiftçiyi de vuruyor, esnafı da. Demek istediğim olay vatandaş erken seçim istiyor” sözleriyle bakanlık yetkililerine seslendi. 

Muhabir: FİLİZ ÖZDEMİR - YENİ KIROBA