TBMM Genel Kurulu’nun geçtiğimiz haftaki birleşiminde AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Ahmet Şık’a fiziki müdahalede bulundu. Tepki çeken olay kısa sürede sosyal medya ve kamuoyunun gündemine düştü.

Olaya ilişkin Twitter’da paylaşılan bir fotoğrafa yorum yapan Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Savaş Duman, “Çok şık oldu” ifadesini kullandı.

CHP Aydın milletvekilleri Bülent Tezcan ve Süleyman Bülbül, Dekan Duman’ın şiddeti öven mesajına tepki gösterdi.

Konuyu TBMM gündemine taşıyan Milletvekili Tezcan, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

“ŞİDDET GÜZELLEMESİ KABUL EDİLEMEZ”

Yaşanan fiziki saldırının tarihe kara leke olarak geçtiğini kaydeden Tezcan, “Bilim yuvaları olan üniversitelerde görev alan akademisyenler, şiddeti ve saldırganlığı övmek suretiyle meşrulaştırmak yerine öğrencilerine bilimin ışığında eğitici bir rol model olmak zorundadır. Üniversitelerin dekanlıkları, siyasi partilerin yan kolları değildir. Geleceğimizi, çocuklarımızı emanet ettiğimiz bilim insanlarının, şiddet güzellemesi yapması kabul edilemez. Dekan Savaş Duman’ın yaptığı bu paylaşımlar, akademinin ve bilimin ruhuna aykırıdır” ifadelerini kullandı.

Tezcan, Bakan Tekin’e şu soruları yöneltti: “Bir bilim insanına yakışmayacak tarzda yaptığı paylaşımla şiddeti öven, şiddete alkış tutan Prof. Savaş Duman hakkında herhangi bir idari işlem başlatılmış mıdır? İdari bir işlem başlatılmadı ise gerekçesi nedir? Son 10 yılda yaptığı sosyal medya paylaşımları veya yaptığı açıklamalar nedeniyle hakkında soruşturma başlatılan kaç rektör, kaç dekan vardır? Var ise hangi üniversitelerde görev yapmaktadırlar?”

“AKADEMİSYEN KİMLİĞİNİZE UYGUN DAVRANIN”

Nazillili avukat yönetime talip Nazillili avukat yönetime talip

CHP’li vekil Süleyman Bülbül ise “AKP dönemi Türkiye’sinde üniversite yönetimlerinin liyakatsiz, beceriksiz kadrolara emanet edildiğini biliyoruz. Bu kadrolar, hocaları üniversiteden attı, öğrencilere jop ve sopalarla saldırılmasına izin verdi. Sonra da koştura koştura kendilerini atayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sonsuz şükranlarını sundu. Ne yazık ki bunların tamamını gördük. Şimdi de şiddeti öven, ‘şık bir hareket’ olarak niteleyen bir ‘Dekan’ ile karşı karşıyayız!” ifadelerini kullandı.

Atatürk’ün “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim” sözünü anımsatan Bülbül, “Sporcu ve akademisyen kimliğinize ya uygun davranın ya da istifa edin. O koltuğu derhal boşaltın!” çağrısında bulundu. 

Muhabir: KIVANÇ UĞUR - YENİ KIROBA