Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, mazot, gübre ve prim gibi desteklemelerin kaldırıldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

ATB, çiftçilere bereketli hasat sezonu diledi ATB, çiftçilere bereketli hasat sezonu diledi

Kendirlioğlu, yaptığı açıklamada, “2025-2027 yıllarında yapılacak ‘Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Birçok yeni uygulamayı içeren bu kararın ardından kamuoyunda ortaya atılan bazı asılsız iddialara ilişkin bu basın açıklamasının yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Sosyal medyada dolaşan mazot-gübre ve prim gibi desteklemelerin kaldırıldığı şeklinde çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

“AYNİ DEĞİL, NAKDİ OLARAK ÖDENECEK”

Mazot ve gübre desteği kalkmadığını kaydeden Kendirlioğlu, şöyle devam etti: “Yeni dönemde bunun tanımlaması, temel girdi maliyetleri (mazot gübre) esas alınarak belirlenen ‘temel destek’ olarak revize edilmiştir. Ayrıca çiftçilerimizin uzun süredir talep ettiği gibi bu destekler ayni olarak değil nakdi olarak ödenecektir. İşin doğrusu bitkisel üretim ve bazı tarımsal desteklemelerin adı ve şekli değişmiştir. Buna göre; 2024 Yılı desteklemeleri aynı şekilde ve daha önceden olduğu gibidir. 2025-2026-2027 Yıllarını kapsayan 3 yıllık yeni bir destekleme modeli şeklinde uygulanacak olup, 2025 yılında temel katsayı değeri dekara 244 TL./Da. şeklindedir. Ürünlerin çeşidine göre destek katsayısı oluşturulmuştur. Örnek; Pamuk ürününde: 244 X 2,25 = 549 TL.dir. İlave desteklerle bu rakam daha da artacaktır. Kısacası desteklemeler isim değiştirerek devam edecektir. Fark ödemesi (prim desteği) arz açığı olan ürünlerde (pamuk vb.) üretim maliyetleri ve gelir kayıplarını telafi edebilmek için verilecektir. Fark ödemesine alınacak ürünler ve ödeme miktarları daha sonra belirlenecek ve açıklanacaktır.”

Muhabir: KIVANÇ UĞUR - YENİ KIROBA