Yeni Kıroba İnternet Haber Sitesi'nden Filiz Özdemir'in haberine göre,  Yaz aylarının gelmesiyle birlikte seyahat acentelerinde hareketlilik başladı. Yaz sezonunda günü birlik sahil kasabalarının yanı sıra Karadeniz ve Balkan turları vatandaşlardan en çok rağbet gören rotalar oldu. Ancak seyahat acentelerinin kadim müşterileri olan emeklilerin turlara talebi ciddi oranda düştü. Acente temsilcileri bu durumun emekli maaşlarının düşüklüğüne ve alım gücünün azalmasına bağlıyor. Nazilli’de seyahat acentesi işleten Özgür Ekiz “ Bu sene konaklamalı Karadeniz ve Balkan turları oldukça revaçta. Günübirlik turlara talep ise daha düşük. Yazları daha çok serinlemek için Karadeniz turları tercih ediliyor. Balkan turlarında ise uçakla gidip altı ülke görüyorlar. Karadeniz turları kişi başı 14 bin liraya geliyor. Balkan turları ise kişi başı 24 bin lira civarında” dedi.

“BİR MAAŞ TURU KARŞILAMIYOR”

Geçmiş yıllarda emekli müşteri sayılarının oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Özgür Ekiz “Geçtiğimiz yıl bir emekli maaşıyla Karadeniz turu yapılabiliyordu ama bu sene yetmiyor. Emekli kesimin seyahat talebinde ciddi bir düşüş var. Daha çok memurlar ve eğitimciler tur alıyorlar” şeklinde konuştu. Ekiz tur fiyatlarının geçtiğimiz yıl aynı döneme göre ortalama iki katına çıktığını sözlerine ekledi.

Tuncer, Bakan Tunç’la bir araya geldi Tuncer, Bakan Tunç’la bir araya geldi

“EMEKLİ MÜŞTERİLERİMİZİN SAYISI AZALDI”

Nazilli’de hizmet veren bir diğer seyahat acentesi yetkilisi Mehmet Mersin de hareketli bir sezon geçirdiklerini belirtti. Balkan ve Karadeniz turlarının rağbet gördüğünü kaydeden Mersin “Kurban Bayramı’nda Datça, Marmaris, Kaz Dağları gibi günübirlik turlarımız da oldu. Karadeniz turumuza Batum da dahil. Türkiye’deki ekonomik koşullar sebebiyle yurt dışı turları yurt içi turlardan daha ucuza gelmeye başladı” dedi. Mersin son üç yıldır emekli müşterilerinin sayısında ciddi bir düşüş olduğunu kaydederek “Sıradan bir konaklamalı program günlük 3-4 bin liraya geliyor. Ekstra harcamalarla birlikte 8 bin lirayı

buluyor. Böyle olunca da emekliler seyahat edemiyorlar, tur satın alamıyorlar” ifadelerini kullandı. Mehmet Mersin tur fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 50-100 arasında değişen oranlarda zamlandığını söyledi. 

Kaynak: HABER MERKEZİ