Yeni Kıroba İnternet Haber Sitesi'nden Kıvanç Uğur'un haberine göre,  Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, temel gıda ürünlerindeki artıştan hem üreticinin hem tüketicinin dertli olduğunu ifade ederek, “Üreticilerin ürettiğinin aracısız tüketiciye ulaştırabilmesi lazım. Bunun yolu da kooperatifleşmeden geçiyor” dedi.

Çelikez: “Engelleri aşa aşa geliyoruz” Çelikez: “Engelleri aşa aşa geliyoruz”

Yeni Kıroba’ya konuşan Kendirlioğlu, “Aydın’da çiftçimiz genellikle nisan ayından itibaren tarlaya iner. Özellikle pamuk ekimi, nisanın ilk günlerinde başlar. Mayısın ortalarına kadar sürer. Yine mısır aynı şekilde. Buğday arkası dediğimiz ikinci ürün pamuk ve mısır şekilde de ekim gerçekleşebiliyor. Bugünlerde yonca ekimi başladı. Yem bitkileri olarak, kaba yem olarak baktığımızda şunu net olarak ifade etmekte yarar var. Çiftçimiz tarlaya inmeye başladı. Özellikle tarla bitkileri burada ön plana çıkıyor. Tabii kışlık sebzelerde de enginarın hasadı hızla devam ediyor. Taze ve çanak enginarın hasadı yapılıyor. Pamuk, mısır gibi bitkilerin ön hazırlıkları başladı” dedi.

“ET VE SÜT ÜRÜNLERİ ÇOK PAHALI”

Çiftçinin her yıla yeni bir umutla baktığını kaydeden Kendirlioğlu, son dönemde akaryakıt, gübre, tohum, zirai ilaç gibi temel harcama kalemlerinde 6 – 7 kata varan artışların olduğunu aktardı.

“Yaptığımız masrafların karşılığını almak istiyoruz” diyen Kendirlioğlu, “Girdi maliyetlerimizin artışı kadar ürün satışımız artmıyor. Esas sıkıntı o. Üreten çok fazla kazanamadığından ya da yeterli kazanç elde edemediğinden, bazen de zarar ettiğinden yakınıyor. Üretmek zor bir iş. Ama tabii tüketici de çok pahalı olduğundan dert yanıyor. Hem üreten memnun değil hem tüketen memnun değil. Bunun da çok farklı çözümleri olması. Son günlerde revaçta olan et ve süt ürünleri çok pahalı. Vatandaşımızın alım gücünü aşmış konumda. Ama öbür taraftan baktığımızda hem besi hem de süt hayvancılığı çok sıkıntılara gebe” değerlendirmesinde bulundu.

“ÇÖZÜMÜN YOLU KOOPERATİFLEŞME”

Kendirlioğlu, “Hem tüketen dertli hem üreten dertli. Bugün bir litre sütü üreticimiz verdiğinde raflarda 60 – 70 liraya çıkan fiyatlar var. 250 – 300 liradan aşağı peynir bulmak neredeyse imkânsız. Burada bir sıkıntı var. Önemli olan bu sıkıntıyı en aza indirebilmek. Aradaki sıkıntıyı gidermek. Bunun da çareleri var. En başta da üreticilerin ürettiğini aracısız tüketiciye ulaştırabilmesi lazım. Bunun yolu da kooperatifleşmeden geçiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ