Aydın Efeler’de yaşayan 55 yaşındaki Metin Doğan, geçirdiği iş kazasının ardından malulen emekli oldu. Henüz 13 yaşındayken saz çalmayı öğrenen Doğan, zorunlu emekliliğinin ardından Köprülü Veysipaşa Mahallesi’nde müzik aletleri onarımı yapan bir atölye açtı.

Gününün büyük bölümünü Eren Müzik Sanat ve Bağlama Atölyesi adını taşıyan iş yerinde geçiren Doğan, bağlama, ud ve gitar başta olmak üzere hemen hemen tüm müzik aletlerinin bakım ve onarımını “garantili bir şekilde” gerçekleştiriyor.

Karakoz, “değişimci” ekibe yakınlaştı Karakoz, “değişimci” ekibe yakınlaştı

İLK SAZINI HARÇLIKLARINI BİRİKTİREREK ALDI

Yeni Kıroba’ya özel açıklamalarda bulunan Doğan, aslen Ağrılı olduğunu belirterek, “Saz çalmaya çocuk yaşlarda başladım. O yaşlarda harçlıklarımı biriktirdim. 2 arkadaş Erzurum’a gittik. Bağlamacıları gezdim. Bir bağlama hoşuma gitti, almak istedim. Dönüş için yol paramı, bir de 2 ekmek parasını ayırdım. Geri kalan tüm paramı saza verdim. O bağlamayı aldıktan sonra bir yeşil alanda oturduk. Kuru ekmeği yiyip, sazın teline vurmaya başladım. Bu benim için çok önemlidir. 1992 yılından bu yana Aydın’da yaşıyorum. Bundan yaklaşık 9 yıl önce bir iş kazası geçirdim. Asıl mesleğim inşaat dekorasyon işi. İş kazası nedeniyle kendi mesleğimi yapamadığımdan dolayı enstrüman tamir bakım işine girdim” ifadelerini kullandı.

“CERRAHİ, ESTETİK AMELİYAT YAPIYORUM…”

İlk profesyonel bağlamasını evinin bodrum katında imal ettiğini anlatan Doğan, şöyle konuştu: “Aydın’da enstrüman tamiratı konusunda ihtiyaç olduğunu gördüm. İnsanlar tamir için İzmir’e gidiyordu. Beyin jimnastiği yaptım. 5 yıl önce bu atölyeyi açmaya karar verdim. Ben hep üretirim. Sanat zaten onu gerektiriyor. Bağlama başta olmak üzere enstrüman tamiratına başladım. Hiçbir enstrümanın profesyonel çalışma olmadan buradan çıkma durumu yok. Buraya çok farklı enstrümanlar geliyor. Ben bunların onarımını bakımını garantili bir şekilde yapıyorum. Onardığım enstrümanlarda bir tane olumsuz geri dönüş olmamıştır. Aslında onarım da demek istemiyorum, ben burada enstrümanlar üzerinde cerrahi bir estetik ameliyatı yapıyorum. Bunu dile getiren müşterilerim de oldu.”

“BURADAN MUTSUZ AYRILMA ŞANSI YOK”

Tamir yaptığı tezgâhta ameliyathanelerde kullanılan bir lamba ve neşter olduğunu söyleyen Doğan, “Sosyal medyamda da tamiratlara ilişkin videoları yayımlıyorum. İnsanlar çok mutlu. Bir müşterimin buraya gelip mutsuz ayrılma şansı yok. Beni en çok mutlu eden şey maddi kazanç değil. Sanatsal çalışmaları yapıp, bunun mutluluğunu insanlarda görmek beni çok mutlu ediyor. Her türlü müzik aletinin tamiratını garantili şekilde yapıyorum. İşlerimden artakalan zamanda bağlama çalıyorum. Ama benden başka çalışanım olmadığından çok fırsat da bulamıyorum saz çalmaya. 2 oğlum var. Küçük oğlum Türkiye çapında, yaşına göre sayılı çocuklardan birisi. Enstrüman çalıyor, Güzel Sanatlar Lisesi’nde okuyor” diye konuştu. müzik

Muhabir: KIVANÇ UĞUR - YENİKIROBA