Nazilli Adliyesi’nde yeni adli yıl açılışı için tören düzenlendi. Törene Nazilli Belediye Başkanı Ertuğrul Tetik, Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Murat Dilsiz, Adalet Komisyonu Başkanı Nusret Emirosmanoğlu, Baro Temsilcisi Emel Şahin, Nazilli Emniyet Müdürü Şafak Yıldırım, Nazilli Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ahmet Refik Özsoy, adliye ve noter çalışanları ile avukatlar katıldı. Saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın okunmasının ardından Cumhuriyet Başsavcılığı ve Baro Temsilciliği çelenkleri Atatürk Anıtı’na sunuldu.

16 BİN 500 DOSYA KARARA BAĞLANDI”

Törende konuşan Nazilli Cumhuriyet Başsavcısı Murat Dilsiz geçen adli yıl içinde 16 bin 500 soruşturma dosyasıyla beraber geçmiş yıllardan kalan dosyaların bir kısmının karara bağlandığını, kasten adama öldürme olaylarında faili meçhul dosya kalmadığını söyledi. “Suçla mücadele irademizi bu yılda sürdüreceğiz” diyen Dilsiz “Organize yapılar ile vatandaşların huzurunu tehdit eden, geçlerimizin geleceğine kasteden uyuşturucu tacirlerine yönelik çalışmalarımız derinleşerek devam edecektir. Cezalandırmak suçla mücadelede bazen suçun önlenmesine yeterli gelmemektedir.Suçun önlenmesinde temel unsurlar eğitim ve toplumsal farkındalıktır. Suçla mücadele topyekün toplumsal bir çaba içerisinde olduğunda daha başarılı sonuçlar vermektedir. Suçu işleyen toplumun bir parçasıdır. Bu sebeple tüm vatandaşların hukuka aykırı tüm eylemleri bizimle paylaşmalarını istirham ediyorum” dedi.

ÜÇ YENİ MAHKEME HAYATA GEÇİRİLDİ

Adalet Komisyonu Başkanı Nusret Emirosmanoğlu Nazilli Adliyesi’nin Sultanhisar, Buharkent, Kuyucak, Yenipazar ilçeleriyle birlikte müstakil adliyeleri bulunan Karacasu ve Bozdoğan adliyelerinin ağır ceza merkezi olarak yaklaşık 285 bin vatandaşa hizmet verdiğini hatırlattı. Emirosmanoğlu “Bunun doğal sonucu olarak adliyemiz emsallerine nazaran daha büyük bir yoğunluğa sahiptir. Meslektaşlarımız fedakarca mesai mefhumu gözetmeksizin hizmet etmektedir. Vatandaşlarımızın adalete daha hızlı erişmesi için HSK tarafından bugün itibariyle üç yeni mahkeme faaliyete geçirildi. Yargı mensupları olarak sorumluluk bilinciyle kanunların çizdiği çerçevede hareket ediyoruz. Yargının bağımsızlığı, yargı mensuplarının ehliyeti, yargıya duyulan güven, toplumsal barış ve devlete duyulan güvende en önemli rolü oynamaktadır. Yetki ve sorumluluklarımızın çerçevesinde vatandaşlarımızın adalete erişimi için elimizden geleni gayreti göstereceğimizin bilinmesini isterim” şeklinde konuştu.

Gündoğdu, adaylığını açıkladı Gündoğdu, adaylığını açıkladı

AVUKATLARIN SORUNLARINI HATIRLATTI

Törende son olarak Baro Temsilcisi Emel Şahin konuşma yaptı. Avukatların kronikleşmiş sorunlarının çözümü için somut bir adım atılmadığını, gün geçtikçe yeni sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Şahin “Hukukun üstünlüğü bireylerin hak ve özgürlüklerin korunmasında en temel ilkedir. Bu üstünlüğün korunmasında en büyük görevlerden biri kamu hizmeti ifa eden avukatlara düşmektedir. Buna rağmen görevimizin ifası sebebiyle fiziksel ve psikolojik saldırılara maruz kalıyoruz” dedi. 90’a yakın hukuk fakültesi bulunmasının kaliteli eğitimi zorlaştırdığına ve avukatlık mesleğinin saygınlığını azalttığına dikkat çeken Şahin yeni uygulamaya başlanan avukatlık sınavının yeterli olmadığını savunarak ayrı bir sınav kota getirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER KISITLANIYOR”

Emel Şahin konuşmasında CMK kapsamında verilen avukatlık ücretlerinin yetersiz kaldığını, Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nda adalete erişimi engelleyen maddelerin düzeltilmesi gerektiğini, yargı harçlarının aşırı yükseldiğini belirtti. Şahin “Bölge adliye mahkemeleri kurulmasıyla adaletin hızlanması amaçlanmış ancak gelinen noktada ilk derece mahkemelerinde yargı süresi azalmadığı gibi istinafa giden dosyaların incelenme süreleri önceki yılları aratır hale geldi. Anayasa Mahkemesi’nin kararları gözardı edilir hale geldi. İnsagram yasağı gibi yasaklarla temel hak ve özgürlükler kısıtlanmaktadır. Kadın cinayetleri, çocuğa yönelik şiddet hepimizi derinden yaralamaktadır. İstanbul Sözleşmesi gibi kazanımların bir gecede kaybedilmemesi gerekirdi. Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklik hayvana şiddeti artırmıştır” ifadelerini kullandı. 

Muhabir: FİLİZ ÖZDEMİR - YENİ KIROBA