Yeni Kıroba İnternet Haber Sitesi'nden Filiz Özdemir'in haberine göre, Nazilli’nin yarım asırlık ihraç ürünü kuru patlıcan sezonu açıldı. Henüz yerli patlıcanlar yetişmemiş olsa da Antalya’dan getirtilen patlıcanlar oyulup doğranarak kurutuluyor. Özellikle Yıldıztepe Mahallesi’nde Patlıcan Vadisi’nde gerekse karayoluna kadar kilometrelerce uzanan kanalın korkuluklarına asılan dizi dizi patlıcanlar kurutuluyor. Kurutulan patlıcanlar tüccarlar tarafından gerek iç piyasaya gerekse yurtdışına pazarlanıyor. Kuru patlıcan sektörü yalnız üreticilere ve tüccarlara değil ev kadınlarına da gelir kaynağı oluyor.

“30 YILDIR BU İŞİ YAPIYORUM”

Nazilli’de patlıcan oyma işiyle uğraşan Semra Noyin 30 yıldır patlıcan oyma işi yaptığını belirterek “Bu işin avantajı evimizde günün istediğimiz saatinde yapabiliyor olmamız. Yerli patlıcanlar henüz yetişmediği için Antalya’dan getirilen ürünlerle başladık. Günde 5 külte kadar yapabiliyoruz. 20 dizi bir külte tekabül ediyor. Bir kült için 150 lira kazanıyoruz. Yerli patlıcanlar çıktığında işimiz daha da yoğunlaşacak. Kazancımız da ona nispetle artacak” şeklinde konuştu.

“YEMEKLİK PATLICANA RAĞBET ARTTI”

Baydar’dan ‘Kılıçdaroğlu’ paylaşımı Baydar’dan ‘Kılıçdaroğlu’ paylaşımı

Yemeklik patlıcan hazırlayan Fatma Noyin ise “Bu işi yaklaşık 20 yıldır yapıyorum. Son yıllarda dolmalık patlıcandan ziyade musakkalık patlıcan talebi artıyor. Yemeklik doğradığımız patlıcanları diziler halinde hazırlıyoruz. Bundan musakka ve kızartma yapılıyor. Nisan ayı ortaları itibariyle başladık, ekim ayının sonuna kadar devam edeceğiz. Ne kadar çok dizi yaparsak o kadar çok kazanıyoruz” dedi.

“ARA DÖNEMİ DEĞERLENDİRİYORUZ”

Nazilli’de kuru patlıcan ticaretinin önde gelen isimlerinden Turgay Karaefe yerli patlıcan sezonunun temmuz ayında başlayacağını ifade etti. Karaefe “Şu anda işlediklerimiz ara ürün dediğimiz Antalya’dan gelen ürünler. Elimizde ürün

kalmadığında ve anlaşmalı olduğumuz yerlere yok dememek için sera ürünlerini kullanıyoruz. Yaklaşık 500-600 ton arasında bir yaş patlıcanı kuruya döndürüyoruz. Antalya’dan gelen ürünleri daha çok iç piyasada değerlendiriyoruz. Bizim ihracat ürünümüz bu bölgenin yerli ve tarla patlıcanı. Her yıl çalıştığımız belirli oyucularımız ve doğrayıcılarımız var. Yeni nesiller oyma işini bilmiyor. Bu işi genelde eski deneyimli kadınlarla yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ