Kuşadası'nda faaliyetlerini devam eden ve il genelinde çevreci çalışmalarını sürdüren Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği faaliyetlerine devam ediyor. Saha çalışmalarının yanında her hafta üyelerine yönelik sürdürülen etkinlik olan 'Çarşamba Söyleşileri'nde bu hafta orman yangınlarına dikkat çekildi. Geçtiğimiz hafta sonu Selçuk ilçesinde başlayıp Kuşadası sınırlarının içlerine kadar gelen yangın ekiplerin hızlı müdahalesi ile kontrol altına alınarak söndürülmüştü. Bu hafta doğaseverlere dernek merkezinde sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Hüseyin Cahit Şat Orman yangınları nedenleri, yangın öncesi koruma güvencelerinin sağlanması sayesinde, ormanların ve doğa koruma alanlarının sürdürülebilir koruma esasları konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Ayrıca Prof. Dr. Şat, Türkiye’de yangınların sık meydana geldiği bölgeler ve bu alanlardaki ağaç türleri ve koruma güvenceleri hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Hüseyin Cahit Şat yaptığı sunumunda Sürdürülebilirlilik kavramının doğuşu ve tarihsel geçmişi, ekosistem kavram ve tanımı, dünyada doğa ve doğal kaynakların yanlış ve plansız işletmelerle yok edilmesi, iklim değişikliğine engel olmak, yenilenebilir enerji üretimlerine öncelik vermek, doğa koruma ve çevre onarımı çalışmaları yapmak, organik ve doğal besin maddelerinin ve içilebilir su üretilmesine özen göstermek gibi küresel yükümlülükler konularına değindi.

Nazillili avukat yönetime talip Nazillili avukat yönetime talip

Bölgemizin en önemli doğa koruma alanı olan Milli Parkın sadece piknik yapılan ve denize girilen bir mesire alanı olmadığı, çok özel bir konumu olduğu, özellikle iklim koşullarının hassas olduğu dönemlerde kapatma da dahil gerekli koruma önlemlerinin alınması gerektiği belirtti.

Binlerce insanın girdiği ve kontrolünün mümkün olmadığı bu önemli ve eşsiz güzellikteki doğa alanı bir ihmal ya da kötü niyetli biri tarafından, olumsuz meteorolojik koşulların da etkisiyle meydana gelebilecek olası bir yangına dikkat çekti.

Sık makilik ve orman dokusunun iç içe olduğu Dilek Yarımadası’nda olası bir yangını söndürmenin çok zor olduğu gibi, Milli Park içindeki yüzlerce araç ve binlerce insanın tahliyesini yapmanın da çok zor olacağını belirtti.

Yangın riskini taşıyan olumsuz meteorolojik koşulların normale dönüşmesine kadar Milli Parkın ziyaretçi girişine kapatılmasını ve normale döndükten sonra da gerekli tüm önlemler alınıp, özellikle günübirlik kullanım alanlarında dahi sigara içilmesine müsaade edilmemesine vurgu yapıldı.

Kaynak: HABER BÜLTENİ