Yeni Kıroba İnternet Haber Sitesi'nden Kıvanç Uğur'un haberine göre; İYİ Parti Aydın Milletvekili Ömer Karakaş, TBMM Genel Kurulu’nda Vergi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi üzerinde söz aldı. Türkiye’de yüksek oranda vergi kaybı ve kaçağı sorunu olduğunu söyleyen Karakaş, “Bu ülkede 27 yıldır vergi adaleti yok” dedi.
Karakaş, konuşmasında, “Şimdi, Hükûmet, vergilerle sömürdüğü vatandaşın parasını maalesef AK Parti iktidarında zenginleşen küçük bir zümreye peşkeş çekmekte. Bu ülkenin vergi tahsilatı yüzde 109 oranında artmıştır. Ancak bu, bütçenin neredeyse tamamına yakınıdır. İki gün önce, mobilya sektörünün kalbi olan Ankara Siteler'deydim. Siteler’de manzara şuydu: Her dükkânda heyetler hâlinde vergi memurları vatandaşın, esnafın dükkânına oturmuş ‘Ne kadar kazanacaksın?’ ‘Ne kadar vergisini alacağız?’ ‘Ne kadar haraç keseceğiz?’ peşinde. Oysa bu insanlar -kıt kanaat- işçilerinin -hele son ekonomik durumda- maaşını ödeyemezken, girdi çıktı dengesini sağlayamazken biz bu insanları daha da sömürüp daha da ezmeye gayret ediyoruz. Maalesef, insanlar artık isyandalar” ifadelerini kullandı.
“BAĞIŞLAR VERGİDEN DÜŞÜLMÜŞ”
“Türkiye’de yüksek oranda vergi kaybı ve kaçağı sorunu vardır” diyen Karakaş, “Kayıt dışı ekonomi vergi gelirlerinin azalmasına sebep olmakta. Şimdi, arkadaşlar, bu ülkede yirmi 27 yıldır vergi adaleti yok ancak bu kanun teklifinde de bir adalet yok. Vergiler denetlenmemekte, firmalar naylon faturalar kesmekte, lüks ve şatafat içinde yaşayan belli bir kesim yok denecek kadar az vergi vermektedir. Şimdi, bildiğiniz gibi, Sayın Cumhurbaşkanı özellikle deprem ve sonrasında yaşanan afetlerden sonra ciddi anlamda bir yardım topladı ancak yardım yapan firmalar bunları vergiden düştüler. Trajikomik olan, belli başlı şirketlerin, iktidar yandaşlarının, 5’li çetenin yaptığı bu bağışlar tamamen vergiden düşmüş; Resmî Gazete’de yayımlanan belgelere göre, 2023 Mayıs ayında şirketlere tamı tamına 1.503 kez teşvik verilmiştir. İşin özeti: İktidar ekonominin faturası vatandaşa yüklerken patronlara tamamen kıyak çekilmekte” değerlendirmesinde bulundu.
“VERGİ ADALETİNİ TESİS ETMEMİZ LAZIM”
Milletvekili Karakaş, şöyle devam etti: “Çalışanların maaşlarını ve girdi çıktı maliyetlerini zor karşılayan ve ekonomik dengesizlikle ayakta kalmaya çalışan küçük ve orta ölçekli şirketlere en ufak hatalarında cezalar kesiliyor ancak 5’li çetenin tamamen vergileri siliniyor. Bakınız arkadaşlar -firma ismi vermeyeceğim- bu 5’li çeteden bir firmanın tam 36 kez vergi borcu silindi, başka bir firmanın 31 kez vergi borcu silindi, yine başka bir firmanın tam 24 kez vergi borcu silindi yine 2 tane firmanın da 19 kez vergi borcu silindi. Şimdi, 5’li çeteye ait bir firmanın nasıl 36 kez vergi borcu siliniyor arkadaşlar? Yani bu nasıl bir vicdandır, bu nasıl bir vergi adaletidir? Şimdi, daha bugün gündeme geldi, hepimizin kamuoyundan tanıdığı, Türkiye’de her gün reklamlarda boy boy reklam veren bir kuyumculuk firması son üç yıldır vergi vermiyor. Böyle bir şey olur mu arkadaşlar? O zaman vergi adaletini tesis etmemiz lazım.
Şimdi, başka bir konu, kamu-özel işbirliği projeleri kapsamında faaliyet gösteren Türkiye’de 44 tane firma var. Şimdi, siz bu kanun teklifinde bunların ödediği yüzde 25’lik vergiyi yüzde 30’a çıkarttınız. Evet, bu doğru bir uygulama ancak acı olan şu: Bu firmalardan bugüne kadar 44 firmanın sadece 7 tanesi 12,6 milyon vergi vermiş, geriye kalan 37 tane firma bugüne kadar hiç vergi vermemiş, hep zarar açıklamış.”
“NE ADALETE NE VİCDANA SIĞAR…”
Otoyol ve köprülere senede 3 defa zam geldiğini savunan Karakaş, “Devlet garantili ve bunlar zarar yapıyor. O zaman vergimatik Mehmet Şimşek önce bunların yakasına yapışıp bunların vergisini alacak, ondan sonra gariban memurdan, vatandaştan vergi almaya çalışacak. Tabii ki vergimizi verelim, tabii ki devletimiz vergilerle ayakta kalacak ama garibanların vergisini alıp yandaşlara peşkeş çekmek; bu ne adalete ne dinimize ne de vicdana sığar” diyerek sözlerini tamamladı.