Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve AYTO Başkanı Hakan Ülken, küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmana erişim sorununa ve finansmanın faiz oranının yüksekliğine dikkati çekti.
Bir televizyon kanalının canlı yayınında ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ülken, TOBB olarak, Orta Vadeli Plan (OVP) konusunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’la toplantı yaptıklarını belirterek, “Burada ifade ettiğimiz konulardan biri de konkordato konusuydu. Konkordato ile ilgili yapılan analizlerde, konkordato ilan eden şirketlerin yüzde 80’ininin hayatını devam ettirdiğini görüyoruz. Kalan yüzde 20’sinin maalesef iflasla sonuçlandığını görüyoruz. O nedenle konkordato sistemi ticari hayatın içinde mutlaka olmalı. Ancak tabii konkordato ilan eden bir şirketin borçlarının ötelendiği, çok uzun vadeye yayılıp düşük faizle ödendiği bir ortamda özel sektörün birbirine olan borçlarının bu kapsamın dışında bırakılması lazım. Çünkü bu bir domino etkisi yaratıyor” dedi.
Ülken, “Bugün Allah korusun X şirketi konkordato ilan ettiğinde Y şirketine olan borcunu ödemediğinde zincirleme şekilde bu devam edebiliyor. O nedenle bu sistemin içinde kamu ve banka alacaklarının ötelenmesi ve özel sektör alacaklarının kesinlikle ötelenmemesi lazım” görüşlerini dile getirdi.
“AYAKTA KALMALARI LAZIM”
Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin finansmana erişiminin ciddi anlamda zorlaştığına değinen Ülken, “Erişilen finansmanın da faiz oranları çok yüksek. Belli rakamların ve belli faiz oranlarının önümüzdeki süreçte ödenebilirliği çok mümkün gözükmüyor. Bu işin iki ayağı var. Birincisi o finansmana erişim. İkincisi o finansmanın kendi içindeki dinamikleri. Bu dinamikler sürecin yönetilemeyeceği seviyedeyse o krediyi kullanmanın da bir anlamı yok. Küçük ve orta ölçekli işletmeleri ayakta tutmamız lazım. Büyükler bir şekilde finansmana erişimi uluslararası kredilerle de bulabiliyorlar. Uluslararası finansmana erişebiliyorlar. Öz sermayeleri yetebiliyor. Orta ve küçük ölçekli üyelerimizde büyük problem var” değerlendirmesinde bulundu.
“ESNAF VE TACİR AYRIMI YAPILMAMALI”
Esnaf ve tacir ayrımı yapmaksızın özel bir finansman modelinin yaşama geçirilmesi çağrısında bulunan Ülken, “Kaza yaptıktan sonra finansman modelini hayata geçirmek çok sonuç alıcı olmayabilir. Kazaya uğramadan bunlarla ilgili yol alınması şart” diyerek sözlerini tamamladı.