Nazillili avukat yönetime talip Nazillili avukat yönetime talip

2024 – 2025 Adli Yargı Yılı’nın başlaması nedeniyle Aydın Adliyesi önünde tören düzenlendi.

Törende ilk olarak Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, Aydın Adalet Komisyonu Başkanı Önder Kürşat Mutlu, Aydın Birinci İdare Mahkemesi Başkanı Ahmet Kılıç ve Aydın Barosu Başkanı Sezgin Çetin, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

Törende ilk sözü alan Baro Başkanı Çetin, “Her yıl bu kürsülerde yargı bağımsızlığının, hukukun üstünlüğünün ve hukuk devletinin önemini vurguluyoruz. Adaletin, avukatlık mesleğinin ve meslektaşlarımızın kronikleşmiş sorunlarını ve bu sorunların çözümleri için temennilerimizi dile getirerek yeni adli yıla merhaba diyoruz. Ancak bu sorunların çözümüne ilişkin somut bir adım atılmaması bir yana, maalesef gün geçtikçe eklenen yeni sorunlar ile karşı karşıya kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

“ACİL TUTUM SERGİLENMELİ”

Avukatların karşı karşıya kaldığı sorunlardan söz eden Çetin, “Aydın ilinde yıllardır yapılması beklenen adliye binası konusu maalesef yine belirsizlik içinde sürüklenmektedir. Mevcut adliye binasının fiziki kapasitesinin yetersiz olması ve 1. derece deprem bölgesinde ve riskli bir yapı durumunda bulunması, acilen yeni bir binanın inşa edilmesini zorunlu kılmaktadır. Adalet Bakanımızın Mart ayında baromuza gerçekleştirdiği ziyarette, adliyenin yerinin belirlenmesi ve binanın inşası konusunda ivedilikle hareket edileceği ifade edilmiş ancak halen bu konuda somut bir adım atılmamıştır. Olası deprem halinde gerek 6 Şubat 2023 tarihinde ve gerekse öncesinde gerçekleşen depremlerde yaşanan acıların bir daha yaşanmaması için adliye binasının güvenlik ve standartlar açısından uygun hale getirilmesi konusunda acil bir tutum sergilenmesi gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

“ADALETİN TESİSİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Adalet Komisyonu Başkanı Mutlu ise “Bizler bugün yeni bir adli yıla başlamanın sevincini, heyecanını ve gururunu yaşıyoruz. Bilindiği üzere, devletin 3 temel erkinden biri olan yargı, haksızlığa uğrayanın haklarının kendine teslimini, suçlunun cezalandırılmasını, masumun aklanmasını isteyen herkesin tek sığınağıdır. Bu sığınağa duyulan güveni sağlamak ve artırmak biz yargı çalışanlarının en önemli görevidir. Bizler bu bilinçle mülkün yani devletin temelini teşkil eden adaletin tesisi için gece gündüz çalışmaktayız” diye konuştu.

‘TARAFSIZ VE BAĞIMSIZ YARGI’ VURGUSU

Cumhuriyet Başsavcısı Yılmaz da “Adaletin toplumsal düzenin temeli olduğu bilinciyle her yeni adli yılı hukukun üstünlüğü ilkesini yüceltmek ve adaleti tesis için yeni bir başlangıç olarak görüyoruz. Adli mercilerin etkin işleyişi, bireylerin hak ve özgürlüklerinin güvencesidir. Hepimizin yargının bağımsız ve tarafsız olarak işlevini yerine getirmesi için büyük bir sorumluluk taşımaktayız. Yargı bağımsızlığı, toplumda huzur ve güvenin teminatıdır. Bu sorumluluk bilinciyle hareket ederken topluma adalet dağıtma görevimizi en iyi şekilde yerine getirmek için her türlü özveriyi göstermeye geçmişte olduğu gibi bugün de hazırız” dedi.

“EN BÜYÜK HEDEFİMİZ BU YIL İÇİNDE İNŞAATA BAŞLANMASI”

Yeni adliye meselesine de değinen Yılmaz, şunları kaydetti: “Hepimizin bildiği gibi en önemli sorunumuz hizmet binamızın yetersizliğidir. Bu konuda bakanlığımız ve Cumhuriyet Başsavcılığı olarak çözüm odaklı çalışmalarımız devam etmektedir. Aydın kamuoyunun da yapıcı desteğiyle bu adli yıl içinde hizmet binamızın inşaatına başlamak, adalet hizmetine yakışır çalışma ortamını çalışma arkadaşlarımıza, avukatlarımıza ve Aydın halkına sağlamak önümüzdeki en büyük hedef ve görevimizdi.” 

Muhabir: KIVANÇ UĞUR - YENİ KIROBA