Söke'ye bağlı Avşar köyünün ilk leyleği de köye gelerek yuvasını sahiplendi. “Köyüne Gelen Leyleği İlk Görene 1 Çuval Un” kampanyası kapsamında, Avşar muhtarı Bedri Avcı’yla birlikte leyleği ilk gören Ayşe Kavas’a un çuvalı teslim edildi.

Leyleğin yuvasının evinin önünde olduğunu, onları komşusu olarak gördüklerini, gelişlerinden, yavrularını büyütüp göçe gidecekleri ana kadar sürekli izlediklerini ve leylekleri çok sevdiklerini söyleyen Ayşe Kavas bu yıl leyleği ilk görmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Söke’nin en güzel köylerinden biri olan Avşar’da ki leylek koruma çalışmalarını 2004 yılından bu yana sürdürmekte olduklarını söyleyen Eko Sistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü “Leyleklerle barışık bir şekilde yaşayan ve onlarla ilgili birçok hikayeleri olan Avşar’ı leylek dostu köy seçmiştik. 12 antik İon kentlerinden biri olan Myus’un karşısında bulunan Avşar, yaz ve kış aylarında taşkınlar nedeniyle farklılık göstermekte ve özellikle geçtiğimiz yıllarda yağmurların yoğun olduğu dönemlerde, adeta 2500 yıl öncesine dönerek bir sahil kenti gibi olmaktaydı.

Avşar’da leyleklerin elektrik çarpılmalarından ölmemesi için köylüler ve öğrencilerle birlikte bir çalışma yaparak, kendi imkanlarımızla 2008 yılında ilk defa bir yapay platform oluşturmuştuk. Yüzlerce kilo ağırlığındaki bacada bulunan yuvanın yıkılma tehlikesi bulunduğundan, yuvayı bacadan alarak yaptığımız platforma taşımıştık. Leylekler de gelip bu yuvayı sahiplenince herkes çok mutlu olmuştu.

Ancak elektrik çarpılmalarından ölen leylek sayıları artınca, AYDEM Elektrik Dağıtım Şirketi tarafından ilk kez 2010 yılında pilot köy olarak seçilen Avşar’da yapay platformlar yerleştirildi ve leylek ölüm sayıları yok denecek kadar azaldı. Doğa Koruma ve Milli Parklar, Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü’yle birlikte Aydın bölgesinde ilk kez Avşar’da halkalama çalışmaları yapıldı.

Söke Belediyesi Sevimli Patiler Sevgi Evi'nde sahiplendirme süreci başladı Söke Belediyesi Sevimli Patiler Sevgi Evi'nde sahiplendirme süreci başladı

Yapılan tüm bu çalışmalar köyde önemli bir farkındalık oluşturdu. Bir leyleğin ve yavrusunun başına bir iş geldiğinde köylülerle birlikte işbirliği yapılarak hayatlarının kurtulması sağlanıyor.

Biz de leyleklerin sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmesi ve beslenme alanları olan sulak alanların korunmasına dikkat çekmek için, sembolik olarak leyleği ilk görene üyelerimiz tarafından bir çuval unla ödüllendirip, farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.” dedi.

Muhabir: NECATİ MALDAR